Tandläkare Farzini

Matvanor och tänderna

Varje gång vi stoppar kolhydrater, framför allt socker, i munnen får våra munbakterier möjlighet att bilda syra. Den fräter sedan på våra tänder och kan orsaka karies. Det finns dock en hel del att tänka på för att motverka detta.

Undvik alltför mycket sött

Mat som innehåller väldigt mycket socker fräter extra mycket på våra tänder. Det handlar då framförallt om godis, läsk, saft och annat som innehåller mycket socker. Det kan alltså vara bra att i stor utsträckning försöka undvika liknande mat och tilltugg.

Småätande och munnens försvar mot syra

Ungefär en timme efter att vi har ätit har syran försvunnit. Då tar saliven över för att återuppbygga de skador tänderna fått av syran. Om man småäter mellan måltiderna fortsätter syraattacken hela tiden och tänderna får ingen chans att återhämta sig. Därför är det viktigt att begränsa ätandet till fem eller sex gånger om dagen och därmed ge tänderna vilotider.

Man ska också undvika att gå upp på natten och äta. När man sover går nämligen många av kroppens system på sparlåga, bland annat salivproduktionen. Munnens försvar mot syraattacker är därför sämre på natten vilket gör att ätande på natten skapa mer problem än ätande under dagen för tänderna.